Doslova za dveřmi je letošní chřestová sezóna, a tak je dobré začít přemýšlet, jaké recepty z této zdravé a báječné zeleniny připravíme letos. Ať už jste zastánci toho, že je stále dobré zkoušet nové recepty, nebo ne, letos určitě stojí za vyzkoušení ten, který vám právě přinášíme. Je snadný, zvládnete jej s běžnými surovinami ve spíži a bude vám jistě chutnat. Obsahuje zelený chřest, červená cherry rajčátka, česnek i balsamikovou omáčku.

Ingredience

  • 1 balení zeleného chřestu
  • 3 – 4 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 10 cherry rajčat
  • 1/3 hrnku balsamica
  • ½ lžičky uzené papriky
  • ½ hrnku vody
  • Hrstka nasekané čerstvé plocholisté petržele
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř

Postup:

Spodní část chřestu odkrojíme. Správné místo poznáme podle toho, že jeden chřest vezmete za konce a přepůlíte. Místo, kde se přirozeně zlobím, je tím, kde byste i ostatní chřesty měli odkrájet.

V míse si pak připravte ledovou lázeň. Stačí do studené vody vhodit pár kostek ledu.

Na plotně přiveďte ve velkém hrnci vodu k varu a chřest v ní nechte 3 minuty vařit. Pak slejte a dejte do ledové lázně.

Na pánvi si mezitím na středním stupni rozehřejte 2 lžíce oleje, v němž dozlatova opečete česnek. Ten pak přendáme na papírovou utěrku, aby došlo k odstranění přebytečného oleje. V oleji, který zůstal na pánvi, opečeme cherry rajčátka. Jakmile mírně změknou, přidáme balsamico, papriku a vodu. Promícháme a necháme redukovat. Na poslední minutu, dvě přidáme petržel. Nakonec ochutnejte a příp. dosolte a opepřete.

Chřest podáváme přelitý s omáčkou a zdobený smaženým česnekem. Pokrm je vhodný jako příloha k hlavnímu jídlu, ale také ozvláštnění večeře. Pokud máte rádi zeleninová jídla a jídla, která jsou rychle na stole, jistě si jej zamilujete a budete jej připravovat rok co rok.

Spoustu potravin pro přípravu španělské kuchyně najdete na eDelikatesy.cz. Ochutnejte kvalitní zboží za přijatelné ceny.