Pokud chcete vašim hostům nebo svému protějšku připravit mimořádný kulinářský zážitek, pozvedněte ho na vyšší úroveň vhodným párováním vína. Stačí znát základní pravidla týkající se harmonie chutí v kulinářství.

Co je dobré vědět?

Pozor na kyselost jídla a vína, neboť se sčítají. Výsledek chuti se projeví agresivním kovovým nádechem. S kyselostí si naopak velmi dobře rozumí tuky, které se s její pomocí rozpouští, u koření zvyšuje kyselost jeho ostrost, sladkým pokrmům dodává svěžest. Vyhnout byste se měli kombinaci vína bohatého na třísloviny a slaných jídel, stejně tak pokrmů hořkých. Jako zcela nevhodná se jeví kombinace vína a pokrmu ochuceného octem. Sladké bílé víno se příjemně doplňuje s trpkými pokrmy, tvoří harmonické spojení se sladkými dezerty. Mladé červené víno bohaté na třísloviny se doporučuje k uzeným a grilovaným masům. Přidáváme-li víno do pokrmu při vaření, nepodceňujeme jeho kvalitu a jakost. Protože toto víno bychom měli podávat i k samotného jídlu.

Jednoduchý přehled

K lehkým, málo kořeněným masům s minimem tuku jako jsou ryby a bílé maso, se podávají lehká vína a destiláty. Příkladem jsou suchá kabinetní vína typu Ryzlink rýnský, Sylvánské či Müller-Thurgau. Tučná jídla se nám budou lépe trávit v kombinaci s jakostními víny s vyšším obsahem alkoholu. Proto volíme Rulandské šedé, Chardonnay, Kerner, Dornfelder atd. Kořeněné pokrmy párujeme se suchými výrazně chutnajícími víny jako jsou Merlot, Svatovavřinecké, Frankovka a Rulandské modré. Ke sladkým jídlům a dezertům podáváme vyzrálá sladká vína.

Aperitiv a sladká tečka na závěr

K navození chutě k jídlu je vhodný vinný střik nebo vychlazená sladká francouzská vína. Příkladem je Gewurztraminer Vieilles Vignes, což je víno s příjemnou kyselinkou a vyšším obsahem přírodních cukrů. Servírování dezertů zkombinujte se sladkými bílými víny, zmrzlinu a ovoce skvěle doplní sekt.