Milujete vánoční trhy, protože si vždy dáte oblíbený horký nápoj a začnete konečně cítit blížící se Vánoce? Co takhle si připravit vánoční nápoje doma a užívat si klidně tuto příjemnou atmosféru před svátky i častěji?
1) Vánoční punč
Vánoční punč je tradiční horký nápoj, který se podává během Vánoc. Je to skvělý způsob, jak se zahřát a užít si sváteční atmosféru. Bude potřebovat 2 citrony, jeden pomeranč a kromě vody také 150 g krupicového cukru, 200 ml rumu a 500 ml červeného vína. Z koření použijete jednu celou skořici a zhruba 5 hřebíčků.
Nejprve citrusy omyjete ve vodě a nakrájíte na plátky. Poté přidáte ke třem hrnkům vody. Přidáte i další suroviny, jako je cukr a koření. Přivedete k varu a vaříte zhruba 5 minut. Nakonec přilijete víno a rum a znovu přivedete k varu. Následně necháte mírně vychladnout a můžete podávat.
2) Chai latté
Velmi oblíbeným a příjemně aromatickým nápojem je také Chai latté. Na něj budete potřebovat 2 lžíce černého čaje, dva šálky vody a k tomu šálek mléka. Koření, které použijete je jedna lžička mleté skořice, 1 hřebíček, půl lžičky kardamonu, čtvrt lžičky badyánu a případně cukr nebo med na dochucení.
Nejdříve do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Přidejte čaj, koření a vařte na mírném ohni asi 5 minut. Přeceďte do šálků a přidejte mléko. Podle chuti oslaďte medem nebo cukrem. Pokud chcete, aby byl nápoj silnější, nechte ho louhovat déle.
Místo černého čaje můžete použít i jiný druh čaje, například bílý nebo zelený čaj.
3) Vánoční koňak do kávy
Dochuťte si své oblíbené espresso kapkou domácího vánočního koňaku. Nevíte, jak na něj? Potřebujete 3 žloutky, 2 konzervy slazeného kondenzovaného mléka a půl hrnku rumu. Nezapomeňte i na půl lžičky vanilkového cukru.
Do mísy dejte žloutky a vanilkový cukr a vyšlehejte do husté pěny. Přidejte slazené kondenzované mléko a rum a znovu vyšlehejte. Nalijte do sklenic a můžete podávat samotné nebo přidejte do kávy. Místo rumu můžete použít i jiný alkohol, například whiskey nebo brandy.
Podívejte se na ty nejlepší kávovary a vyberte si ještě dnes.